Huurcontract en oplevering

Gefeliciteerd, jij hebt jouw droomwoning gevonden! De huurovereenkomst kan ondertekend worden. Een goede huurovereenkomst tussen verhuurder en huurder kan onenigheid voorkomen. 

Het is belangrijk dat je weet wat wel en niet is inbegrepen in de huurprijs. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. De huurprijs kan inclusief of exclusief servicekosten en kosten voor het verbruik van gas, water en elektra zijn.

Inclusief GWE
Indien de kosten voor gas water electra zijn inbegrepen, is dit altijd een voorschot op basis van het geschatte verbruik van gas, water en electra. Het verschil tussen het geschatte en daadwerkelijke verbruik moet de huurder dan aan het eind van een afgesproken periode bijbetalen of terugkrijgen.

Servicekosten
Onder servicekosten kunnen kosten van verschillende soorten diensten of gebruik ervan vallen, zoals gemeentelijke heffingen, onderhoud en schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimte, diensten van de huismeester en het faciliteren van internet. Stel in het huurcontract vast wat inclusief is.

Duur van de overeenkomst
Over het algemeen wordt een minimale huurperiode afgesproken. Je kunt in die periode de woning niet verlaten, na deze periode kan je de woning verlaten met inachtneming van de opzegtermijn welke gelijk staat aan de betaalperiode.

Een contract met een maximale huurperiode kan ook worden afgesloten voor een maximum van 2 jaar bij een zelfstandige woning en een maximum van 5 jaar bij onzelfstandige woonruimte. Maar ook in specifieke situaties als bijvoorbeeld de woning wordt verhuurd via de Leegstandswet.

Houd er rekening mee dat de verhuurder met een huurovereenkomst – waarin de huurprijs is bepaald – van langer dan 12 maanden, toch na minimaal 12 maanden de huurprijs mag verhogen.

Oplevering van de woning
Op het moment dat je de sleutel krijgt van de woning is het goed om samen met de verhuurder of makelaar door de woning te lopen en eventuele gebreken te noteren en/of te fotograferen. Zo voorkom je dat je opdraait voor gebreken die al in de woning zaten, en de verhuurder dat hij opdraait voor gebreken die de huurder heeft veroorzaakt. Vergeet ook niet de meterstanden te noteren!