Tips voor het inrichten van een klein huis of appartement

In een klein appartement of huis is functionaliteit erg belangrijk. Je hebt altijd meer spullen dan je in eerste instantie denkt… Voldoende opbergruimte creëren is daarom geen overbodige luxe. Je wilt immers niet dat je huis tot aan de nok toe opgestapeld staat met dozen en kratten spullen. Daarom hier een aantal tips!

Less more!
Koop goede basics zoals een lekkere bank, eventueel een luie stoel en een eettafel. Houd de kleuren daarvan neutraal maar werk met leuke accessoires om kleur en sfeer aan te brengen. Zet het vooral niet te vol, hierdoor lijkt een ruimte alleen maar kleiner en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Maak het niet te klein
Wanneer je in een klein appartement of huis woont, is het verleidelijk om een kleine tafel, een kleine bank en kleine accessoires te nemen. Hierdoor past alles misschien perfect, maar heb je al gauw het gevoel dat je in een poppenhuis woont. Mix daarom items van verschillende maten. Compenseer je kleine bank met een flinke flatscreen of kunstwerk, waardoor de dynamiek van je woning zal toenemen en het poppenhuis-effect wegblijft.

Slanke meubels
Een handige tip om je kamer visueel meer ruimte te geven is door meubels te nemen met smalle geraamtes. Een eettafel en stoelen met smalle poten, of een bank met een eenvoudig frame scheelt een hoop voor je optische beleving van de kamer en resulteert in meer ruimte in je huis.

Multifunctioneel
Een eettafel is in elk interieur een must. Maar in een kleine ruimte neemt zo’n tafel al snel veel ruimte in. Je kunt daarom ook kiezen voor een uitschuifbare tafel. Wanneer er dan vrienden komen eten kun je toch gezellig met zijn allen aan tafel zitten.
Heb je niet zo vaak mensen over de vloer maar wil je wel een “echte” eettafel. Kies dan voor een hoge (bar) tafel. Doordat deze hoger is creëer je optisch gezien meer ruimte.

Denk ook eens aan een bedbank, die je overdag kunt gebruiken als sofa, of aan een poef waarin je spullen kunt opbergen.

Ga de hoogte in
Maak gebruik van de hoogte. Plaats bijvoorbeeld een hoge smalle kast tegen de wand, daardoor lijkt een ruimte hoger. Brede kasten zullen de ruimte lager laten lijken. Hoe hoger de kast des te meer opbergruimte.

Heb je een woonkamer met hoge plafonds? Maak daar dan optimaal gebruik van door verticale lijnen in aan te brengen. Gordijnen van het plafond tot aan de vloer geven bijvoorbeeld al een ruimtelijk gevoel. Maar ook verticale gekleurde banen op de wanden zullen het effect versterken.

Creëer verschillende ruimtes
Woon je in een studio en staat jouw bed dus in de woonkamer? Probeer dan door middel van een kast de ruimtes te scheiden in een slaap- en in een woonkamer. Gebruik hiervoor een open kast, daardoor blijft de ruimte ‘luchtig’.

Nog een paar extra tips:

  • Maak gebruik van spiegels als je de ruimte optisch wilt vergroten.
  • Gebruik de muren! Planken en kastjes zijn simpele, effectieve en betaalbare manieren om je vierkante meters optimaal te benutten.
  • Koop leuke manden of opbergdozen zodat jouw spulletjes netjes en stijlvol kunnen worden opgeborgen.
  • De ruimte onder jouw bed kun je erg goed gebruiken als opslag! Maak of koop lades/bakken om je spullen in op te bergen.