Welke kosten komen er bovenop de ‘kale huurprijs’?

Als je gaat huren wil je niet voor onverwachte kosten komen te staan. Welke kosten zijn voor rekening van de verhuurder en welke voor de huurder? Hier een handig overzicht welke kosten je kunt verwachten bij het huren van een woning.

De maandelijkse huurprijs kan bestaan uit een ‘kale huurprijs’ vermeerdert met:
  • Kosten voor verbruik van gas, water en elektra
  • Gemeentelijke heffingen: rioolrecht, afvalstoffenheffing en verontreinigingsheffing en ingezetenenomslag.
  • Kosten voor internet, televisie en telefonie
  • Servicekosten
  • In jouw huurovereenkomst staat welke kosten er precies onder de huurprijs vallen.

Huurprijs in/exclusief
Als een huurprijs inclusief is, zijn de kosten voor de levering van gas, water en elektra inbegrepen in de huurprijs. De meeste verhuurders kiezen ervoor dat de huurder zichzelf moet aanmelden bij een energie- en watermaatschappij. De huurprijs is in dit geval exclusief verbruik van gas, water en elektra. Wil je een voor jou voordelige levering van gas en elektra? Doe dan een energievergelijking! Dit kan onder andere via: www.energieprijzenvergelijken.com

Voorschot
De kosten van gas, water en elektra, die je rechtstreeks aan een energieleverancier betaalt, zijn altijd een voorschot. Dit voorschot wordt gebaseerd op een geschat verbruik. Het verschil tussen het geschatte en het daadwerkelijke verbruik op de eindafrekening, moet je als huurder aan het eind van de afgesproken periode bijbetalen of terugkrijgen.

Internet en TV
Sommige verhuurders hebben het internet en TV al voor je geregeld. Maar bij de meeste huurwoningen moet je zelf zorgen voor een aansluiting. Meld je aan bij een internetprovider naar keuze. Zorg wel dat je dit bijtijds doet want het kan even duren voordat deze is aangesloten.

Gemeentelijke heffingen
Als huurder moet je het gebruikersdeel van de gemeentelijke heffingen betalen. De rekening hiervoor krijg je, nadat je bent ingeschreven op het betreffende adres, rechtstreeks van de gemeente. Deze gemeentelijke heffingen bestaan bijvoorbeeld uit een afvalstoffenheffing en rioolbelasting. De kosten zijn per huishouden verschillend. Een overzicht van de kosten in de gemeente ‘s-Hertogenbosch en de gemeente Vught vind je hier.