Renoveren van een huurwoning

Je wilt van jouw nieuwe huurwoning ‘jouw thuis’ maken. Na een lange werkdag thuis komen in een ongezellig en kil huis is natuurlijk niet heel plezierig. Maar wat mag je nou eigenlijk wél en wat mag je nou eigenlijk niet doen in een huurwoning?

Voor kleine aanpassingen en veranderingen aan de woning hoef je als huurder geen toestemming te vragen aan de verhuurder. Mits dit niet uitdrukkelijk in de overeenkomst is opgenomen!  Het schilderen van bijvoorbeeld de muren is (in de meeste gevallen) gewoon toegestaan. Let er wel op dat je de woning in dezelfde staat moet opleveren als dat je hem hebt betrokken, mocht je ooit weer verhuizen. Dus leuk, zo’n donker blauwe muur…. maar bij oplevering moet hij wel weer wit worden geschilderd en dat is een pittig klusje.

Pimpen, zo gepiept!
– Zet eens andere handgreepjes op de keukendeurtjes. Gelijk een compleet andere uitstraling.
– Een lik verf doet wonderen.
– Oude vloerbedekking in de woonkamer? Leg een frisse laminaat- of PVCvloer (mét de juiste ondervloer i.v.m. geluid).

Is de keuken of badkamer écht aan een opknapbeurt toe? Ga in gesprek met de verhuurder over wat wel en niet mag. Geef aan wat er niet meer goed functioneert of defect is. Misschien volstaat een renovatie i.p.v. een volledig nieuwe keuken en/of badkamer ook wel! Nieuwe keukenfrontjes en het vervangen van het aanrechtblad kunnen al wonderen doen! En zo werkt het natuurlijk ook bij de badkamer. Een wastafelmeubel hoeft echt niet de hoofdprijs te kosten, maar kan wel zorgen voor een verfrissende uitstraling van de badkamer.

Goed te weten:

  • Je mag niets verbouwen aan jouw huurwoning of kamer zonder schriftelijke toestemming van de verhuurder.
  • Je mag ook niets veranderen aan de buitenkant van de woning zonder toestemming. Zelfs als je de veranderingen zonder veel kosten kunt verwijderen, zoals bij het plaatsen van een schotelantenne bijvoorbeeld.
  • Voor veranderingen die bij het einde van het huurcontract zonder al te veel kosten ongedaan kunnen worden gemaakt, is geen toestemming nodig.
  • De verhuurder mag de huurder weigeren om veranderingen aan de buitenkant van de woning aan te brengen.

Renovaties door de verhuurder
Zijn bepaalde voorzieningen toe aan vervanging in de woning? En heeft de verhuurder aangegeven deze aan te pakken? Dan geldt in het algemeen dat de verhuurder de datum van de betreffende werkzaamheden overlegd met de huurder, voordat de werklui aan de slag gaan.
Bij spoed reparaties heeft de verhuurder geen toestemming van de huurder nodig om te repareren. Bijvoorbeeld bij een lekkage of een kapotte afvoer. De verhuurder heeft namelijk een onderhoudsplicht.