Tijdelijk huren

Huis verkocht en niks nieuws? Dan kun je tijdelijk huren. Maar wat zijn de opties van tijdelijk huren, welke mogelijkheden zijn er? Er zijn veel opties om tijdelijk een huis te huren. Hieronder een aantal opties voor je op een rij met de voor- en nadelen.

Tijdelijk huren op basis van leegstandswet
Woningen die te koop staan, gerenoveerd of gesloopt gaan worden kunnen tot die tijd tijdelijk verhuurd worden via de leegstandswet. De verhuurder kan dit aanvragen bij de gemeente. De woning moet minimaal zes maanden worden gehuurd. De huurder heeft daarna één maand opzegtermijn en de verhuurder drie maanden. Huren via de leegstandswet biedt geen recht op vervangende woonruimte of een verhuiskostenvergoeding. De verhuurder heeft wel onderhoudsplicht. Bij een particuliere te koop staande woning, bepaalt de verhuurder de huurprijs. De huurder heeft geen recht op huurprijsbescherming. Bij woningen die gesloopt of gerenoveerd gaan worden, heb je dat wel.

Short stay
Een andere optie om voor tijdelijk huren is het zogenaamde ‘short stay’. Short stay contracten worden vaak aangeboden aan mensen die met spoed een huis nodig hebben. Er kan een huurperiode worden afgesproken van minimaal één week tot zes maanden. In de meeste contracten zit geen huurbescherming opgenomen. Maar dat wil niet zeggen dat je als huurder helemaal geen rechten hebt.

Waar vind je een huis? Huurwoningen vind je veelal via woningcorporaties of verhuurmakelaars. Ook op sites als huurwoningen.nl of pararius.nl.  En vergeet Funda niet. Niet alleen staan daar huurwoningen op, zie je een koopwoning die al langer te koop staat, informeer eens bij de makelaar of verkoper of hij tijdelijk wilt verhuren.

Tips voor je tijdelijke woning
In een tijdelijke woning wil je het liefst niet veel geld uitgeven, maar je wilt er wel prettig verblijven. Zoek een middenweg. Een pot verf hoeft niet veel te kosten en die muur in je eigen kleur, kan goed bijdragen aan je thuis voelen. Huur je gemeubileerd, een leuk kleed over die lelijke bank doet wonderen. Zet je eigen kleine spullen meer voor een persoonlijke touch.

Zelf je koophuis tijdelijk verhuren
Heb je dubbele woonlasten omdat je oude huis nog niet is verkocht? Dan kun je jouw huis onder bepaalde voorwaarden tijdelijk verhuren. Neem contact op met Pas verhuurt en wij vertellen je de mogelijkheden!